Lichamelijke klachten en weinig beweging vergroten het risico van vallen. Je hebt door weinig bewegen namelijk minder conditie en minder spierkracht. Daardoor is het lastiger om goed in evenwicht te blijven en is de kans op vallen groter. Met valpreventie werk verminder je het risico van vallen. Dit voorkomt dat ouderen hun vertrouwen verliezen of met een letsel in het ziekenhuis belanden.
Oorzaken van vallen
Vallen ontstaat bij allerlei lichamelijke of geestelijke problemen. Denk hierbij aan: duizeligheid, slechte mobiliteit, verstoord evenwicht, zichtproblemen, dementie of de angst om te vallen. Het kan ook veroorzaakt worden door verkeerd medicijngebruik of te veel alcohol. Vanzelfsprekend moeten loophulpmiddelen en schoenen goed zijn. Is de inrichting van het huis wel optimaal? Oneffen vloeren, kleedjes, natte vloeren, ontbreken van verlichting, onoverzichtelijk loopcircuit of een gebrek aan goede leuningen kunnen makkelijk een val veroorzaken.
Vallen heeft veel gevolgen
Een val heeft vaak grote fysieke en mentale gevolgen. Het is een aanslag op de zelfstandigheid en zelfredzaamheid. Het zelfstandig functioneren kan daarna achteruit gaan. Een val kan de mobiliteit tijdelijk, of zelfs voorgoed, verminderen.
In bijna de helft van de gevallen veroorzaakt een val een letsel. Als 65-plusser beland je na een val vaak op de spoedeisende hulp.
Gevolgen van vallen bij zorginstellingen
Ook voor zorginstellingen hebben valongevallen gevolgen. Iemand die gevallen is wordt onzeker en vraagt meer hulp van verzorgenden. Als er sprake is van fysiek letsel na een val, wordt er eerder een beroep gedaan op de verpleging en (para)medici. Dit heeft tot gevolg dat de werkdruk van de medewerkers toeneemt. Ten slotte stijgen ook de medische kosten door bijvoorbeeld aanschaf van hulpmiddelen, ziekenhuisopname, fysiotherapie en meer behoefte aan verzorging of verpleging.
Voldoende reden om aandacht te geven aan valpreventie. Door in een vroeg stadium de valrisico’s te signaleren kun je veel leed voorkomen. Na het in kaart brengen van de valrisico’s kan een passend advies geven worden.
Cursus valpreventie: “Vallen verleden Tijd”
De Sint Maartenskliniek (SMK) te Nijmegen is begin 2000 een valpreventieproject gestart voor senioren waarin een trainingsprogramma is ontwikkeld. Vallen Verleden Tijd is een valpreventieprogramma dat is ontwikkeld voor thuiswonende ouderen. Het Leefstijl Expertise Centrum Assen is gekwalificeerd om dit programma (Vallen verleden Tijd) te geven.
Hoe ziet deze cursus valpreventie voor ouderen eruit? Tijdens 10 bijeenkomsten van een uur wordt er aandacht besteed aan oefenvormen gericht op balans, coördinatie, uithoudingsvermogen en conditie.
Het oefenprogramma is gericht op zelfstandig wonende en mobiele ouderen die in staat zijn om 15 minuten zelfstandig te kunnen lopen, dus zonder loophulpmiddel. Door deze oefeningen blijf je beter in balans. Je leert ook hoe je veiliger kunt vallen. Een val hoeft namelijk niet altijd verkeerd af te lopen. Door de juiste technieken aan te leren, weet je hoe je moet reageren als je toch valt. Door training en valpreventie ben je minder bang om te vallen en voel je je een stuk zelfverzekerder.
Wil je mobiel blijven en de kans dat je valt zo klein mogelijk maken volg dan onze cursus valpreventie voor ouderen.